Chiar dacă sunt plătiţi cu mult mai puţin decât colegii lor europeni, medicii cu vechime în breaslă care lucrează la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău nu au venituri tocmai mici. Iar dacă mai punem la socoteală şi încasările de la cabinetele private pe care cei mai mulţi le au, lucrurile sunt cu atât mai evidente. Nici cei din managementul unităţii medicale nu au dus-o prea rău, iar dovadă stau declaraţiile de avere publicate pe site-ul unităţii medicale.
Potrivit acestora, ocupantul celei mai înalte funcţii din SJU Zalău, managerul Laurenţiu Barna, a fost remunerat, în 2015, cu 79.000 de lei, ceea ce înseamnă un salariu lunar mediu de 6.600 de lei. Colega lui, Elisabeta Ionescu, directorul financiar-contabil, a încasat în cursul anului trecut 58.800 de lei, în timp ce directorul de îngrijiri, Ramona Marincaş, a beneficiat de 43.000 de lei din salarii şi 10.000 de lei de la Şcoala Postliceală Sanitară.
Cei mai bine plătiţi medici fac peste 100.000 de lei pe an
De departe, cel mai bine plătit medic al Spitalului este dr. Liviu Oroian, medic șef legist, cu o leafă medie lunară de 12.600 de lei, respectiv 152.000 de lei în decursul unui an. Dacă luăm în calcul și veniturile din activități independente, clasamentul suferă modificări, prima treaptă a podiumului fiind ocupată de dr. Minodora Bogdan, fosta șefă a Secție Cardiologie, care a declarat în 2015, venituri anuale totale de 271.000 de lei (49.000 de lei ca leafă, 169.000 de lei de la cabinetul particular şi 53.000 de lei din sponsorizări şi prestări servicii).
Revenind la topul salariilor din spital, acesta o are pe poziţia a doua pe dr. Liliana Neaga, şefa Serviciului Anatomie Patologică, care a avut anul trecut venituri salariale de aproape 135.000 de lei, adică 11.250 de lei într-o lună, iar pe locul al treilea, pe fostul coordonator al UPU, dr. Carmen Alexe, cu 132.000 de lei într-un an şi 11.000 de lei lunar.
Peste 180.000 de lei a făcut, în anul trecut, dr. Lucian Negru, potrivit propriei declarații de avere. Din această sumă, 104.000 de lei, adică în jur de 8.600 de lei pe lună, reprezintă leafa de la unitatea medicală din Zalău,45.600 de lei, pensia din MapN, de ofițer medic, iar circa 20.000 de lei, veniturile obținute de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare.
Veniturile salariale ale şefului Secţiei Pneumologie, dr. Szekely Alexandru, au depăşit 91.000 de lei, în timp ce coordonatorul Secției Ortopedie, Florian Neaga, a încasat 77.000 de lei din salarii și în jur de 115.000 de lei din activitățile medicale ale cabinetului privat.
Venituri suplimentare din cabinetele private
Conform declarațiilor de pe siteul celei mai mari unități spitalicești din județ, Nicolae Bogdan, şeful Secţiei Neurologie, a încasat în 2015, din salarii, aproape 65.000 de lei, sumă la care se adaugă cei 169.000 de lei obţinuţi în urma activităţii la cabinetul privat, precum şi diversele sponsorizări şi prestări servicii, în valoare de circa 13.000 de lei, primite din partea unor companii farmaceutice. În ceea ce o priveşte pe șefa de la Medicină Internă, dr. Veronica Brânzan, aceasta a fost remunerată cu 47.000 de lei de la Spitalul Județean și cu circa 4.300 de lei de la cabinetul medical privat
La rândul său, Salomia Druță, cea care conduce Secția Dermatovenerologie, a avut în 2015 venituri salariale de 38.000 de lei, încasări de la cabinetul particular de aproape 3.000 de lei, precum și 3.100 de euro din partea unei companii farmaceutice. Salariul anual al dr. Mirela Ferenți, medic șef Psihiatrie, a fost de 52.700 de lei, șefa de la Infecțioase, dr. Florentina Horvat, a încasat 84.000 de lei, în timp ce dr. Biro Eniko, de la Pediatrie, a avut pe lângă salariul anuial de 54.400 de lei, venituri suplimentare de 10.500 de lei de la cabinetul privat și 1.900 de lei în baza unei convenții civile încheiate cu UMF Cluj-Napoca. Lista medicilor care și-au depus declarații de avere este completată de dr. Kramar Taras, șeful de la Chirurgie, a cărui leafă de la Spital a fost de 57.000 de lei, de dr. Aniela Ciobanu, coordonatorul Secției Neonatologie, cu un salariu anual de 66.000 de lei și de șeful de la Reumatolofie, dr. Horațiu Popov, cu 32.000 de lei.
Medicul șef de la Cardiologie, dr. Aurelia Gudal, și-a trecut în declarația de avere leafa anuală de 51.000 de lei încasată de la SJU Zalău, precum și aproape 1.300 de lei din consultațiile făcute la cabinetul privat. Colegul său de la ATI, dr. Viorel Vereș, a fost plătit, în 2015, cu un salariu total de 76.500 de lei, dr. Maria Țilea, șefa de la Prevenire și Control al Infecțiilor Nosocomiale, a încasat aproape 44.000 de lei, în timp ce coordonatorul Secției Ginecologie, dr. Majdik Vasile, a bifat la rubrica venituri, doar salariul anual de 66.100 de lei pe care l-a primit de la Spitalul Județean.
Toata lumea stie (numai ANAF nu) ca ve niturile din cabinetele private reprezinta doar 10% din ce incaseaza.Veniturile de la spital sunt pentru 3-4 ore de activitate.Daca ai probleme in ambulator trebuie sa astepti cu orele pentruca doctorii nu vin la programul stabilit. Toti te trateaza cu dispret. La asemenea sume de bani nu-i de mirare. Dar toata ziua auzi ca medicii nu au salarii.
DR Gudal cate consultatii face la cabinetul sau particular daca de acolo venitul sau este de 1300 de lei pe langa faptul ca nu iti chitanta daca ai bilet de trimitere te mai poarta si prin policlinica de 2-3 ori .Asta e bataie de joc ce face ea nici macar nu pot sa-i spun dna doctor ,eu dupa ce am platit consultatia am renuntat sa ma tot duc la policlinica pana are chef sa ma primeasca sa-mi faca scrisoare medicala nu inteleg de ce nu s-a putut la cabinetul privat .Nu ii pun la indoiala profesionalismul dar ca om …sa porti un bolnav si prin policlinica daca tot are bilet de trimitere …am auzit si lucruri bune despre dansa dar eu am ramas cu gustul ala amar si am venit plangand pana acasa de mi s-a facut si rau
Felicitări pentru articol, e bine să spunem lucrurilor pe nume, medicii realizează venituri foarte mari, comparativ cu ceilalaţi bugetari. Să mai terminăm odată cu lozincile că, chipurile, medicii sunt prost plătiţi, şi, hau, hau, ne pleacă medicii !
nui bai, sa ia bani multi,cat mai multi, nui treaba mea,da sasi faca treaba impecabi, sa isi respecte pacientii si sa fie in spital in timpul programului, nu la cabinet,cum am patit eu,
Laurentiu Barna mai are la dispozitie un autoturism , pe care il foloseste ca pe propriul autoturism. Autoturismul il puteti vedea parcat zilnic la locuita lui de pe strada Eminescu. Mai dispune de telefon gratuit etc. Sa tot lucrezi la stat.
Si nu in ultimul rind sa nu uitam, cadourile (bani)care
Trebe date doamnei marincas pt a intra ca asistenta in spital mii si mii de euro
Rușine !!!!
Dna Gudal face 1.300 pe zi probabil la privat!!! Am fost de nenumarate ori la ea cu bunica si mereu sunt peste 5 persoane care asteapta la ea….si am platit cam 200 ron…asa ca….sa le fie rusine pt ca incalca legea….iar organele abilitate sa si faca datoria si sa ii traga la raspundere!
Aratati cit au luat cei din Simleu,Jibou si Cehu ca doar la examenele de promovare au aceleasi subiecte ,la nivel national.